Grilování s vínem: Degustační balíček Grill a recepty, které si zamilujete!
Léto už je tady a s ním i neodmyslitelné grilovací sezóna! Co by to ale bylo za grilování bez správně vychlazeného vína, které dokonale doplní každý kulinářský zážitek? Připravili jsme pro vás degustační balíček Grill, který je pečlivě sestaven tak, aby uspokojil každého milovníka dobrého jídla a pití. Pojďme se podívat na jednotlivá vína a inspirující recepty, které se k nim perfektně hodí.
## Veltlínské zelené 2019 – Suché
Toto **Veltlínské zelené 2019** ze starých keřů Sedleckého Kotle je víno s pikantní kyselinkou a chutí zeleného pepře. Má mírný zelený odlesk a jemnou ovocnou vůni. Jedná se o krásně minerální víno, které je ideální k uzeným masům a uzeninám.
**Recept: Grilované klobásky s pikantním zelím**
**Ingredience:**
- * 4 kvalitní grilovací klobásky
- * 1 hlávka bílého zelí
- * 1 červená cibule
- * 2 jablka (kyselejší)
- * 2 lžíce vinného octa (ideálně jablečný)
- * 1 lžíce cukru
- * Sůl, čerstvě mletý pepř
- * Drcený kmín
- * Trocha oleje
**Postup:**
- Zelí nakrouhejte na tenké nudličky, cibuli nakrájejte na půlměsíčky a jablka nastrouhejte nahrubo.
- Na pánvi rozehřejte olej a orestujte cibuli dosklovata. Přidejte zelí, jablka, kmín, sůl a pepř. Podlijte trochou vody a duste pod pokličkou doměkka (asi 15-20 minut).
- Ke konci dušení přidejte ocet a cukr. Promíchejte a nechte ještě chvíli probublávat, dokud se chutě nespojí a zelí nezíská příjemnou sladkokyselou chuť.
- Klobásky ugrilujte dozlatova a podávejte s připraveným pikantním zelím. Skládá se z nich skvělá kombinace s **Veltlínským zeleným**, které svou svěžestí a pikantností skvěle doplní bohatou chuť klobásek a zelí.
---
## Chardonnay 2023 – Suché
Objevte kouzlo Pálavy s naším **Chardonnay 2023**. Toto víno, pocházející z vinice Nad sv. Leonardem a Bavorsko, vás okouzlí svou svěžestí a elegancí. Jemné tóny citrusů a minerálů doplněné ořechovými nuancemi vytvářejí nezapomenutelný chuťový zážitek. Ideální volba pro slavnostní příležitosti nebo jako doprovod k vybraným pokrmům.
**Recept: Grilovaný losos s bylinkovou krustou a citrusovou omáčkou**
**Ingredience:**
* 4 filety z lososa s kůží
* 2 lžíce olivového oleje
* Sůl, čerstvě mletý pepř
* **Na bylinkovou krustu:**
* 2 lžíce strouhanky
* 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
* 1 lžíce nasekaného kopru
* 1 stroužek česneku, prolisovaný
* 1 lžíce olivového oleje
* **Na citrusovou omáčku:**
* Šťáva z 1 citronu
* Šťáva z 1/2 pomeranče
* 1 lžička medu
* 1 lžička dijonské hořčice
* 2 lžíce olivového oleje
* Špetka soli a pepře
**Postup:**
1. Lososa osušte papírovou utěrkou, osolte a opepřete.
2. Smíchejte ingredience na bylinkovou krustu a rovnoměrně ji rozprostřete na masovou stranu filetů lososa. Lehce přitlačte.
3. Gril rozehřejte na střední teplotu. Filety položte na rošt kůží dolů a grilujte asi 4-6 minut z každé strany, dokud není losos propečený a krusta zlatavá.
4. Mezitím si připravte citrusovou omáčku smícháním všech ingrediencí.
5. Grilovaného lososa podávejte přelitého citrusovou omáčkou. **Chardonnay 2023** se svými citrusovými tóny a minerálním základem se k této lehké a svěží úpravě lososa skvěle hodí.
---
## Pálava 2023 – Suché
Objevte slunnou stránku Pálavy s naším **Pálavou 2023**. Toto víno, pocházející z vinice Nad sv. Leonardem v Klentnici, vás okouzlí svou bohatostí a svěžestí. Intenzivní vůně zralého ovoce a květů vás přenese do vinice. Na patře je plné, s příjemnou sladkostí a vyváženou kyselinkou. Ideální volba pro slavnostní příležitosti nebo jako aperitiv.
**Recept: Grilované kuřecí špízy s ovocnou salsou**
**Ingredience:**
* 500g kuřecích prsou, nakrájených na kostky
* Šťáva z 1/2 limetky
* 2 lžíce olivového oleje
* Sůl, pepř, sladká paprika
* Dřevěné špejle, namočené ve vodě
**Na ovocnou salsu:**
* 1 zralé mango, nakrájené na malé kostičky
* 1/2 červené papriky, nakrájené na malé kostičky
* 1/4 červené cibule, najemno nasekané
* Čerstvý koriandr, nasekaný (dle chuti)
* Šťáva z 1/2 limetky
* Špetka chilli vloček (volitelné)
**Postup:**
1. Kuřecí kostky promíchejte s limetkovou šťávou, olivovým olejem, solí, pepřem a paprikou. Nechte marinovat alespoň 30 minut.
2. Navlékněte kuřecí kostky na špejle.
3. Grilujte špízy na středním žáru asi 10-15 minut, občas otočte, dokud nejsou kuřecí prsa propečená a zlatavá.
4. Mezitím smíchejte všechny ingredience na ovocnou salsu.
5. Podávejte grilované kuřecí špízy s osvěžující ovocnou salsou. **Pálava 2023** s bohatou vůní zralého ovoce a příjemnou sladkostí bude skvělým doplňkem k tomuto lehkému a chutnému pokrmu.
---
## Merlot 2023 – Suché
Objevte intenzivní chuť jižní Moravy s naším **Merlotem 2023**. Toto víno, pocházející z vinice V dlouhých, vás okouzlí svou bohatostí a komplexností. Bohaté aroma zralého ovoce, koření a jemné tóny vanilky vytvářejí nezapomenutelný chuťový zážitek. Ideální volba pro slavnostní příležitosti nebo jako doprovod k červenému masu.
**Recept: Grilovaný steak z hovězí svíčkové s bylinkovým máslem**
**Ingredience:**
* 2 steaky z hovězí svíčkové (cca 200g každý)
* Olivový olej
* Hrubozrnná sůl, čerstvě mletý černý pepř
* **Na bylinkové máslo:**
* 100g změklého másla
* 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky
* 1 lžíce nasekané čerstvé pažitky
* 1 stroužek česneku, prolisovaný
* Špetka soli a pepře
**Postup:**
1. Steaky vyndejte z lednice asi 30 minut před grilováním, aby dosáhly pokojové teploty. Potřete je olivovým olejem a ze všech stran posypte hrubozrnnou solí a čerstvě mletým pepřem.
2. Připravte bylinkové máslo: smíchejte všechny ingredience a vyšlehejte do pěny. Můžete vytvarovat váleček, zabalit do potravinářské fólie a dát ztuhnout do lednice. Před podáváním nakrájejte na plátky.
3. Gril rozehřejte na vysokou teplotu. Steaky grilujte 2-4 minuty z každé strany pro medium rare (dle tloušťky masa).
4. Po ugrilování nechte steaky odpočinout asi 5 minut pod alobalem, aby se šťávy rozprostřely.
5. Podávejte steaky s plátkem bylinkového másla. Bohatý a komplexní **Merlot 2023** je ideálním partnerem k tomuto šťavnatému hovězímu steaku.
---
## Ryzlink vlašský 2022 – Polosuché
Toto **Ryzlink vlašský 2022** z viniční tratě Šibeniční vrch svým charakterem a terroir odráží ovocné tóny s výraznou kyselostí podpořené minerálním základem. Ve vůni připomíná rozkvetlou louku, přezrálé hrušky či citrusy.
**Recept: Grilovaný sýr Halloumi se salátem z grilované zeleniny**
**Ingredience:**
* 200g sýra Halloumi, nakrájeného na plátky
* 1 cuketa, nakrájená na kolečka
* 1 červená paprika, nakrájená na proužky
* 1 žlutá paprika, nakrájená na proužky
* 1 červená cibule, nakrájená na klínky
* Olivový olej
* Sůl, čerstvě mletý pepř
* Čerstvé bylinky (např. oregano, tymián)
**Na zálivku:**
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce balzamikového octa
* 1 lžička medu
* Sůl, pepř
**Postup:**
1. Zeleninu promíchejte s olivovým olejem, solí a pepřem.
2. Gril rozehřejte na střední teplotu. Grilujte zeleninu dozlatova a doměkka.
3. Plátky Halloumi sýra také potřete olivovým olejem a grilujte z obou stran dozlatova.
4. Mezitím si připravte zálivku smícháním všech ingrediencí.
5. Grilovanou zeleninu a sýr Halloumi naaranžujte na talíř, posypte čerstvými bylinkami a přelijte zálivkou. **Ryzlink vlašský 2022** se svými ovocnými a minerálními tóny skvěle doplní slanou chuť Halloumi a svěžest grilované zeleniny.
---
## Tramín červený 2021 – Polosuché
**Tramín červený 2021** se pyšní jemnou vůní čajové růže, kořenitou až meruňkovou chutí s hebkou skořicovou dochutí. Víno je plné, harmonické a velmi dobře doplní pokrmy ze zvěřinových paštik a vyzrálých sýrů s modrou plísní.
**Recept: Grilované fíky se sýrem s modrou plísní a medem**
**Ingredience:**
* 6 čerstvých fíků, rozpůlených
* 100g sýra s modrou plísní (např. Niva, Roquefort), rozdrobeného
* 2 lžíce medu
* Čerstvé vlašské ořechy, nahrubo nasekané (volitelné)
**Postup:**
1. Gril rozehřejte na střední teplotu.
2. Fíky položte řeznou stranou na rošt a grilujte asi 3-5 minut, dokud nebudou měkké a lehce zkaramelizované.
3. Grilované fíky naaranžujte na talíř, posypte rozdrobeným sýrem s modrou plísní a zakápněte medem. Můžete posypat i nasekanými vlašskými ořechy.
4. Tento netradiční, ale úžasný předkrm se snoubí s **Tramínem červeným 2021**, jehož kořenitá a meruňková chuť s tóny růží podtrhne sladkost fíků a výraznou chuť sýra.
---
**Degustační balíček Grill** je připraven, aby vaše letní grilování posunul na novou úroveň. Objevte dokonalé snoubení chutí a užijte si nezapomenutelné chvíle s rodinou a přáteli.
---
Máte už svého favorita? Nebo rádi experimentujete s novými kombinacemi? Dejte nám vědět v komentářích!